Egyedi honlapok készítése
Kérdése van?
+36 70 410 1763
2017-04-03
A honlap értéke, eredményessége, megtérülése

A honlap értéke, eredményessége, megtérülése

Egy honlap, egy webáruház, azon túl, hogy manapság kötelező kommunikációs csatornának számít, mégis inkább egy beruházás, ha vállalkozásról beszélünk. Ha a vállalkozása befektet x összeget a webes kommunikációs, sales eszközbe, mindenképp szeretné megtudni, megéri-e, megtérül-e.

 

Mennyit kell befektetni az optimális eredmény érdekében?

Ez bizony egy fontos kérdés, mégis a weboldalt, webáruházat készíttetők 95 %-a nem is gondolja végig. Igaz, nem is egyszerű. Ha a kérdést nagyobb távolságról vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy minden eset más. Egy kis versenyben küzdő weboldal esetében lényegesen kisebb befektetéssel is szép eredményeket lehet elérni, míg egy agyonversenyzett piacon hatalmas összegek is kevésnek bizonyulnak néha az átütő sikerhez.

Adott szegmenseben pedig azt kell még figyelmebe venni, hogy minden szegmensnek van egy kritikus pontja, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy egyáltalán látszódjunk a versenyben. Tehát minden területen van egy minimum beruházási szint, ami alatt teljesen felesleges pénzt költeni, beruházni, mert ennyi erővel az ablakon is kidobhatjuk a pénzünket. Sokszor hallani, hogy csináljunk egy jó weboldalt kis pénzből, hogy legyen, meg hogy hozzon is valamit. De ez nem így működik.

Először a célokat kell rögzíteni, hogy mit akarunk elérni, melyik területen, milyen eszközökkel. Ha ezt látjuk, akkor lehet megbecsülni azt a minimális befektetési szükségletet, aminek van értelme, hogy legyen esély a megtérülésre, eredményességre. Lehet persze ennél olcsóbb megoldásban is gondolkodni, ha csak az ügyfél pénzét kell elkölteni, de valószínűleg nem lesz igazán értelme.

Egy weboldal értéke

Egy weboldal értékének a megállapítása, a piaci értékének a megbecslése legalább olyan összett, bonyolult feladat, mint mondjuk egy cég értékének a korrekt megállapítása. Ha a klasszikus, ilyen esetekre mindig tökéletesen ráhúzható mondásból indulunk ki, akkor a weboldal értéke pont annyi, amit éppen a vevő ad érte.

Ez az elv persze nagy általánosságban igaz lehet, de mégis jó lenne tudni még az eladás előtt, vagy egyéb okokból, hogy az éppen működtetett weboldal vagy webáruház mennyit is érhet. Miből induljunk ki?

Ha van kedvünk játszadozni, akkor írjuk be a Google-be a „weboldal érték”, vagy „website value calculator” keresőszavakat, és jó néhány találatot kapunk, ahová csak megadjuk a weboldal elérhetőségét, és kis idő múlva megkapjuk az oldal értékének becslését. Csak kiváncsiságból kipróbálva az egyik ilyen oldalt, az értékbecslő weboldalba begépeltük a magyar Index hírújság domain címét, akkor egy egész komoly összeget dobott a gép, közel 3 millió dollárra értékelve az oldalt.

Ezek a kalkulátorok azonban nagyon nagy szórással dolgoznak, és egész irreális eredményekre is képesek, főleg a nem angol nyelvterületen működő honlapok esetében. További fontos tudnivaló, hogy frissen indult, vagy nagyon fiatal weboldalak esetében sem érdemes komolyan venni az eredményeket, mivel a kalkulátorok az érték kiszámításánál erősen figyelmebe veszik a historikus és elérhető látogatottsági, népszerűségi, kedveltségi, linkeltségi, stb. adatokat. És ilyenek fiatal weboldalak esetében nincsenek.

Egy másik megközelítésben úgy is meghatározhatjuk egy weboldal értékét, hogy megpróbáljuk megbecsülni, hogy mennyi pénzbe kerülne egy hasonlót megépíteni és hasonló piaci helyzetbe navigálni az oldalt. Nem mondom, hogy egyszerű feladat ezt kiszámolni. A hasonló helyzet megítélésében persze sok elérhető adatra támaszkodhatunk: megnézhetjük a kapcsolódó analitika adatokat, a látogatottsági számokat, a kulcsszavak aktuális pozícióit, a bejövő linkek mennyiségét és minőségét és természetesen az e-commerce statisztikákat, a forgalmi trendeket.

A legegyszerűbb, talán a legkönnyebben alkalmazható módszernek a cégek értékbecslésénél is alkalmazott elv tűnik. Meg kell határozni, hogy mennyi profitot termel a webáruház, a weboldal egy évben, és ezt a termelt hasznot szokás megszorozni 5-8 évvel. Magyarul 5-8 éves megtérüléssel számolunk ezen befektetés esetén is.

Weboldal értékének a megállapítása

Egy weboldal, webáruház eredményessége, megtérülése

Amennyiben a weboldalt, webshopot egy vállalkozás üzletszerzés céljából üzemelteti, úgy mindenképpen érdemes erre az eszközre is úgy tekinteni, mint minden más beruházásra. A beruházásnak meg kell térülnie, sőt eredményt kell produkálnia, hasznot kell hajtania.

Webáruház esetében egyszerűbb a számítás, hiszen az egyes értékesített termékek áraiba beépített árrés adott időszakra vetitett összege adja az egyenleg egyik oldalát. Ez a pénztöbblet áll szemben a webáruház üzemletetéséhez szükséges erőforrások költségével, a személyi ráfordításokkal, a közvetlen és közvetett költségekkel. Ha a bevételi oldal a nagyobb, akkor eredményes a webáruház, és a megtérülés a beruházási összeg ismeretében számítható, becsülhető.

Weboldal esetében picit nehezebb ez a számítás, mivel itt nem történik direkt értékesítés. Általában információkérés, ajánlatkérés, kapcsolatfelvétel valósul meg ezeken az oldalakon, amelyek egzaktul nem számszerűsíthetőek. Ilyenkor azt érdemes vizsgálni, hogy jött-e létre valamilyen konkrét üzlet a weboldal segítségével, és ha igen, mekkora. Az üzlet megszerzésének is van piaconként különböző átlagos költsége, ez az üzletkötői jutalék. Ha ezt a jutalékmértéket ismerjük, akkor némi adminisztrációt követően számszerűsíthető a weboldal teljesítménye is.

A fentiekből is látszik, hogy egy webes termék, egy weboldal, egy webáruház tekintetében is, ha némely esetben nem is könnyen, de számszerűsíthetőek a megtérülési, eredményességi mutatók közgazdasági szempontból is. Akkurátus tervezéssel, következetes weboldal felépítéssel, hatékony webes marketinggel ezek a mutatók a kívánt tartományba állíthatóak, és akár a pár éven belüli megtérülés is realitás lehet.

Hőbör Tamás
Projektmenedzsment – SEO
Egyedihonlapkészítés

honlap értéke

honlap megtérülése

honlap eredményesége

Kérdése van? Visszahívjuk!

Kérjük, adja meg telefonszámát, és kollégáink rövid időn belül visszahívják Önt megadott elérhetőségén.*Elfogadom az oldal szerződési feltételeiben és az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!

Tanuljon meg programozni!

Adunk hozzá egy ajándék kupont!

Teljesen az alapoktól indulva, 330 változatos és kreatív példán sajátíthatja el a programozást.

  • Vizsgára vagy érettségire készül?
  • Műszaki egyetemre jár?
  • Esetleg az alapoktól kezdené?

Programozz Te is mesterfokon!

A munkafüzetek 12 év oktatási tapasztalata és egyedi tanítási módszerek alapján készültek!

Kuponkód: PM-MSj4tAdb

Kattintson az 1.000 Ft-os kedvezményért! »

Egyedi ajánlat kérése

Gyors segítségre van szüksége?

Kérje ingyenes és gyors árajánlatunkat! Kollégáink gyorsan felveszik Önnel a kapcsolatot és megválaszolják kérdéseit. 

Ajánlatkérés »

Legfrissebb híreink

2020-10-14
Hogyan fejlessze magát egy programozó?
Az egyedi honlapkészítés nagyon sok kihívás elé állíthatja a programozókat, de nemcsak a webes területen, hanem az egyedi szoftverfejlesztés esetén is fontos, hogy a lehető legjobban karbantartsa az elméjét egy programozó. Hogyan tudja ezt megtenni? Hát kizárólag rengeteg gyakorlással.
2020-03-30
A chatbotok fontossága webáruházak számára
A chatbot egy mesterséges intelligencia program, mely egy adott szolgáltatás elvégzéséhez interaktív emberi beszélgetést szimulál – mindezt előre beprogramozott mondatokkal teszi. A botokat gyakran használják alapvető ügyfélszolgálati és marketing rendszerekhez. 
2019-11-29
A hőtérképes elemzés előnyei webáruházak esetében
A webáruházak hőtérképes elemzésével jobban látjuk hogyan viselkednek a látogatók az egyes oldalakon. A hőtérképes szoftverektől kapott információk segítenek, hogy a webáruház felhasználói élményét javítsuk, növeljük a látogatók elköteleződését és a konverziót.

Kövessen minket a Facebookon!

Facebook oldalunk

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Honlap programozás
Nem kérdés, hogy manapság az információk megszerzésének legfontosabb területe az internet.
Webshop készítés
Vállalkozások esetében az online jelenlét alapvető célja az értékesítés és a forgalom növelése.
SEO, weboldal optimalizálás
Mi alapján kerülhet előre a kereső találati sorrendjében egy weboldal?
© 2016 - 2019. ● egyedihonlapkeszites.hu ● Tatabánya, Budapest ● Minden jog fenntartva!