Egyedi honlapok készítése
Kérdése van?
+36 70 410 1763

Webáruház jogi megfelelése

Milyen jogszabályok és jogi előírások vonatkoznak a webáruházakra? Egy webáruház megnyitása és üzemeltetése jogilag nem túl bonyolult procedúra, de számos jogszabály előírásait kell figyelembe vennie annak, aki webáruházat indít és üzemeltet ma Magyarországon.

Milyen engedélyek kellenek egy webáruház megnyitásához?

Alapvetően ma nem szükséges engedélyt kérni egy webáruház elindításához, csupán bejelentési kötelezettsége van az üzemeltetőenek e téren, nevezetesen a területileg illetékes jegyzőnek kell bejelenteni a kereskedelmi tevékenységet. Általában található az önkormányzatnál ehhez megfelelő nyomtatvány. A bejelentést követően a hatóság határozatot hoz és nyilvántartási számot ad ki.

A webáruház üzemeltetéséhez kell egy meglévő gazdasági forma: egyéni vállalkozás, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, stb., illetve a gazdálkodó tevékenységi körében szerepelnie kell a „4791 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” tevékenységi körnek is. Külön könnyebbség, hogy a csomagküldő kereskedelem esetén nincs szükség üzlet-, nevesített raktár-, vevőszolgálati helyiség fenntartásához sem.

Webáruház indítás jogszabályok

Milyen alapinformációknak kell kötelezően szerepelnie a webáruházban?

Mint minden weboldal esetében, a webáruházaknál is fontos az üzemeltető jogszabályban meghatározott adatainak egyértelmű és könnyen megtalálható szerepeltetése. Emellett célszerű az ügyfélszolgálat elérhetőségének feltüntetése is.

Webáruház, webshop jogszerűségi szolgáltatásaink

Webáruház, webshop jogszerűségi szolgáltatásaink:

 • Webáruház jogi megfelelésének vizsgálata
 • Üzemeltető jogilag megfelelő azonosíthatóságának vizsgálata
 • Webáruház szerződési feltételeinek elkészítése
 • Webáruház adatvédelmi tájékoztatójának elkészítése
 • Webáruház bejelentési kötelezettségeinek elvégzése

Hogyan szabályozza a webáruház a vásárlási szerződés létrejöttét?

A webáruházak további kötelező eleme az ÁSZF, vagy szerződési feltételek megléte, elérhetőségének biztosítása. Az ÁSZF az üzemeltető részletes adatain túl tartalmazza a webáruház összes folyamatát, amíg a vásárló a regisztrációtól eljut a termék átvételéig. Tehát itt részletesen le kell írni, tájékoztatni kell a vásárlót a következőkről:

 • Regisztráció módja, részletei
 • Vásárlás menete
 • Fizetési lehetőségek
 • Termék átvétele
 • Szállítási lehetőségek, szállítás költsége
 • Garancia feltételek
 • A szerződéstől történő elállás módja
 • A jogviták rendezési lehetősége

Nagyon fontos pontja az ÁSZF-nek a szerződéstől való elállás lehetőségének pontos leírása, a vásáró részletes tájékoztatása. A 45/2014. (II. 26) a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló kormányrendelet szabályozza, hogy kötelezően biztosítani kell a vásárló elállási jogát. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy a megrendelt termék kézhezvételétől számított 14 munkanapon belül a vevőnek joga van elállni vásárlási szándékától. Amennyiben a vásárló él ezzel a jogával, a webáruházat üzemeltető köteles a termékért kifizetett vételárat visszatéríteni – a szállítási költséggel együtt – a vásárlónak. Az elállás részleteit pontosan definiálni kell az ÁSZF-ben, és elállási nyilatkozatmintát is csatolni kell hozzá.

Webáruház jogszabályok

Kell-e adatvédelemmel foglalkozni a webáruházban?

A webáruházakban nagyon sok személyes adat kerül megadásra a vásárlók, látogatók által, tehát itt az Adatvédelmi jogszabályokban megfogalmazott előírásoknak is messzemenőkig meg kell felelni. Kötelező dokumentum a webshopban az üzemeltető adatvédelmi tájékoztatója, amelyben részletesen le kell írni, hogy a látogatók, vásárlók által megadott személyes adatokkal mit tesz a webáruház üzemeltetője, meddig és hol tárolja, továbbítja-e az adatokat bárkinek, valamint tájékoztatni kell a vásárlókat a személyes adataikkal kapcsolatos jogaikról is.

Bizonyos esetekben a webáruház adatkezelését be kell jelenteni a NAIH-nak, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak is, aki az adatkezelést adatvédelmi nyilvántartásba veszi és egy nyilvántartási számot bocsájt a bejelentő rendelkezésére, amit majd az egyes adatkezeléseknél a webáruházban fel kell tüntetni.

Ajánlatkérés – webáruház jogi megfelelése

Kérjük, az alábbi űrlapon a megfelelő mezőkben adja meg elérhetőségeit, illetve az üzenet mezőben írja le az ajánlattal kapcsolatos egyéb közlendőit! Kérjük, minden mezőt töltsön ki!

*Elfogadom az oldal szerződési feltételeiben és az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Kérdése van? Visszahívjuk!

Kérjük, adja meg telefonszámát, és kollégáink rövid időn belül visszahívják Önt megadott elérhetőségén.*Elfogadom az oldal szerződési feltételeiben és az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!

Kiemelt akcióink

19.000 Ft kedvezmény

Újonnan rendelt weblapjainkhoz „Kezdő Marketing” csomagot adunk ajándékba.

Weblap csomagjaink »

39.000 Ft kedvezmény

„Profi” webáruház csomagunk most jelentős kedvezménnyel rendelhető.

Webáruház csomagjaink »

Egyedi ajánlat kérése

Gyors segítségre van szüksége?

Kérje ingyenes és gyors árajánlatunkat! Kollégáink gyorsan felveszik Önnel a kapcsolatot és megválaszolják kérdéseit. 

Ajánlatkérés »

Legfrissebb híreink

2019-08-02
Mi az a Google Shopping? Kinek ajánlott a használata?
2019-ben még eléggé gyerekcipőben jár ez a fogalom Magyarországon, hiszen nem sokan hallottak erről az innovatív és új lehetőségről. Érdemes már most utánajárni a dolognak, hiszen nemsokára hazánkban is széleskörűen elérhetővé válik az online kereskedők számára a Google Shopping rendszer.
2019-05-21
Adatkezelés és hírlevélküldés a webáruházakban
Az EU-s adatvédelmi rendelet bevezetése és kötelezővé tétele nagy port kavart a vállalkozói szférában, aminek következményeként a GDPR mozaikszó (General Data Protection Regulation) már szinte senkinek sem ismeretlen.
2019-02-04
Milyen aloldalak kellhetnek egy webáruházba?
Sok webáruház található az interneten, de a felépítésük eléggé változatos. A legtöbben megtalálhatóak a szokásosnak mondható aloldalak, de pontosan mik azok a tartalmak, amelyek mindenképpen fontosak lehetnek egy webáruház esetén?

Kövessen minket a Facebookon!

Facebook oldalunk

© 2016 - 2019. ● egyedihonlapkeszites.hu ● Tatabánya, Budapest ● Minden jog fenntartva!