Egyedi honlapok készítése
Kérdése van?
+36 70 410 1763
2017-05-05
Mire jó a Google Page Speed Insights?

Mire jó a Google Page Speed Insights?

A weboldalak betöltési sebessége rendkívül fontos a jó Google helyezés és a magas konverzió szempontjából. Ahhoz, hogy a sebességet tudjunk ellenőrizni és optimalizálni, a weboldal sebességének tesztelésére alkalmas eszközt kell használni.

 

A Google Page Speed Insights egy olyan online Google termék, amelynek a segítségével könnyedén meghatározható egy weboldal betöltési sebessége. Nagy előnye, hogy nem csak megmondja, mennyire lassú vagy éppen milyen szélsebes egy weboldal, de rá is mutat, min kellene változtatni ahhoz, hogy a betöltési sebesség a lehető legjobb legyen.

A mai felhasználók a sebesség megszállottjai

Egy weboldal betöltési sebessége a felhasználók számára az egyik legfontosabb szempont böngészés közben, hiszen a mai rohanó világban senkinek sincs ideje sokat várakozni az online tartalmak megjelenésére. Ha egy weboldal nem jelenik meg egy-két másodpercen belül, a felhasználók tovább kattintanak, és valószínűleg már soha nem is térnek vissza az ilyen időrabló weboldalra. Rohanó világunkban egyszerűen nincs idő többre, a türelem az internetezők számára ismeretlen fogalom.

Hogyan értékel a Google Page Speed Insights?

A Google Page Speed eszközt úgy találták ki, hogy jelentős informatikai tudás nélkül is minden weblaptulajdonos kezelni tudja, és hogy a programból kinyert információk a segítségére legyenek. Használata teljesen ingyenes, csak a vizsgálni kívánt weboldal url-jét kell megadni, és néhány másodperc alatt rendelkezésre is állnak a sebességi adatok. A Google Page Speed mobil és asztali eszközre is 1-től 100-ig terjedő skálán vizsgálja az adott weblap betöltési sebességét, ahol 100 a legjobb érték.

A pontszámok mellett 3 színnel is jelöli a minősítést a Google:

 • Zöld (85-100 pont): Nagyszerű munka! Ez az oldal alkalmazza a legtöbb bevált módszert a teljesítmény növelésére, ezért jó felhasználói élményt biztosít.
 • Narancs (65-84 pont): Erről az oldalról hiányzik néhány alapvető teljesítményoptimalizálási beállítás, ami lassú felhasználói élményhez vezethet.
 • Piros (0-64 pont): Ez az oldal nincs optimalizálva, és nagy valószínűséggel lassú felhasználói élményt nyújt.

A Google Page Speed különlegessége, hogy nemcsak értékel, hanem fel is fedi a hibákat és javaslatot tesz azok megoldásra, ráadásul magyar nyelven. Ha lefut az elemzés, mobil és asztali nézetre is ad egy-egy pontszámot egy listával a javításra szoruló tételekről. Ezeket mindenképp érdemes javítani, mert nagy hatásuk lehet keresőoptimalizálás szempontjából is.

Sebességoptimalizálás

Mire kell figyelni pontosan?

 • A szerver válaszidejének csökkentésére
 • A megjelenítést gátló JavaScript és CSS kizárására a hajtás feletti tartalomban
 • A böngésző gyorsítótárazásának kihasználására
 • HTML és CSS forráskódok lekicsinyítésére
 • Tömörítés engedélyezésére
 • Céloldali átirányítások kerülésére
 • Képek optimalizálására
 • Látható tartalmak rangsorolására

Javasoljuk, hogy aki elolvassa ezt a cikket, futtassa le a saját weboldalára az elemzést. Érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni, és a hibákat helyrehozni vagy szakemberrel javíttatni. Sokan gondolhatják azt, hogy a 100 pont elérése lehetetlen, vagy nagyon nehéz. Ez nem igaz. Nem kell más, csak több odafigyelés és egy kis munka. Az alábbiakban adunk néhány jó tanácsot a maximális pontszám elérése érdekében.

Tippek, trükkök, tanácsok

A szerver válaszidejének csökkentése
A Google által elfogadott szerver válaszidő maximum 200 milliszekundum. Ha ennél nagyobb értéket kapunk az elemzésben, akkor érdemes felkeresni a szolgáltatót, és kideríteni, mi okozza a problémát. Sok esetben nem feltétlenül a szolgáltatónál kell keresni a hibát, hanem a weboldal programozásában vagy a rosszul megtervezett adatbázisban.

A megjelenítést gátló JavaScript és CSS kizárása a hajtás feletti tartalomban
A weboldal fejlécében elhelyezett külső JavaScript és CSS állományok lassítják a betöltődést, ugyanis nem az adott oldal forráskódjában találhatóak. Erre a problémára megoldás lehet, ha ezen fájlok tartalmát egyenesen beégetjük a fejlécbe, vagy a hajtás alatti tartalomban (láblécben) hivatkozzuk be őket. Ezzel a megoldással megnőhet a forráskód mennyisége, de az elemzés pontszámára pozitív hatással lesz. Ennek a kritériumnak csak az a weblap tud megfelelni, amelyik többek között nem használ Google Analytics és Google+ integrációt. Igen, a Google saját termékeinek használata rontja az eredményt. Mégpedig azért, mert ezen alkalmazások használatához külső forrásfájlt kell beágyazni a weboldalba, ezért lassabb lesz a betöltődés.

Használja ki a böngésző gyorsítótárazását
A szerveren elhelyezett .htaccess fájl segítségével megadható, hogy az egyes tartalomtípusok (képek, CSS fájlok, JavaScript fájlok, betűtípusfájlok, stb.) mennyi időre kerüljenek a böngésző memóriájába. Ez azért fontos, mert így a kevésbé változó tartalmakat nem kell minden oldalfrissítéskor letöltenie a böngészőnek a szerverről. Tehát érdemes kihasználni a böngészők gyorsítótárazási funkcióját, hiszen segítségével gyorsabban betöltődnek a már meglátogatott weboldalak.

HTML, CSS, JavaScript fájlok lekicsinyítése
A böngésző akkor is kifogástalanul megjeleníti a weboldal tartalmát, ha a forráskód nincs formázva. Ugyanis nem veszi figyelembe a programozók által elhelyezett megjegyzéseket, sortöréseket, tagolásra használt szóközöket és tabulátorokat. Léteznek olyan online weboldalak, amelyek a forrásfájlok tartalmát „kitakarítják”, azaz eltüntetik belőlük a felesleges karaktereket. Ilyen például a cssminifier.com és a javascript-minifier.com. Használatuk nagyon egyszerű. A bal oldali szövegdobozba be kell illeszteni a tömöríteni kívánt állomány tartalmát, majd megnyomni a „Minify” gombot. Ezt követően a jobb oldali szövegdobozba kerül a tömörített tartalom, amit vissza kell másolni a szerverre. Az így keletkezett fájlok egyetlen hátránya, hogy nehezen karbantarthatóak és olvashatóak, hiszen egyetlen sorba tömörödik a fájlok tartalma. Nagy előnyük viszont, hogy a méretük jóval kisebb lesz, tehát segítik a weboldal gyors betöltődését.

Képek optimalizálása
A képek nagyon fontosak a weboldalakon, hiszen sok esetben használjuk őket. Éppen ezért figyelni kell arra, hogy minden felbontáson megfelelő méretben és minőségben jelenjenek meg. A képek optimalizálásához jól használható a tinypng.com weboldal. Itt egyszerre 20 képet lehet feltölteni és optimalizálni a méretüket, majd a tömörített képeket le kell tölteni és vissza kell másolni a szerverre. Sok esetben több tíz megabájt nyerhető, ha a weboldal képeit ezzel a módszerrel tömörítjük. A méret azonban nem minden, a felbontásra is figyelni kell. Ha például egy 1024px*768px felbontású képet egy 400px*300px képként jelenítünk meg, akkor az a Google szerint nincs optimalizálva. Az elvárt megoldás az lenne, hogy ha egy 400px*300px felbontású képet szeretnénk megjeleníteni a weboldalon, akkor a kép eredeti felbontásának is ennyinek kell lennie. Tehát a nagyobb kép hiába jelenik meg kisebb felbontásban, a mérete nem változik, tehát ugyanannyi adatforgalmat generál. Amíg csak egy-két kép van a weboldalon, ez nem olyan nagy kihívás, de sok kép esetén már szakértelmet kíván a megfelelő kivitelezés.

Képek optimalizálása

Tömörítés engedélyezése
Egy weboldal akkor töltődik be a leggyorsabban, ha elősegítjük, hogy kevesebb adatot töltsön le. Erre egy nagyon jó megoldás a GZIP alkalmazás. A GZIP egy tömörítő alkalmazás, amit eredetileg Unix rendszerekre írtak, de ma már mindenhol elterjedt. A GZIP tömörítés használata nagyon felgyorsíthatja egy weboldal letöltődési sebességét. Elsőnek a böngésző küldi el az információt a szerver felé, hogy képes fogadni a GZIP tömörítést. Majd a böngésző jelzésére a szerver tömöríti a tartalmakat, és a tömörített tartalmat küldi vissza a böngésző számára. Ma már majdnem minden böngésző és szerver támogatja ezt a megoldást, csak be kell kapcsolni. Ehhez a weboldal .htaccess fájljában kell elhelyezni egy, a tömörítést aktiváló GZIP kódrészletet.

Látható tartalmak rangsorolása
A weboldalon elhelyezett tartalmak nem egyforma rangsorolást kapnak a Google-től. Minnél fontosabb egy tartalom vagy kulcsszó, annál előrébb kell helyezni. Érdemes alaposan átgondolni a weboldal felépítését és szövegezését, sok esetben javasolt szakemberekkel való egyeztetés, hiszen tapasztalat nélkül ezt nagyon nehéz megfelelően kivitelezni. Néhány fontosabb rangsorolási tanács a kulcsszavak használatára:

 • Az oldal META TITLE elemében
 • Címsorokban (H1, H2, H3 tagekben)
 • Domain névben
 • URL-ben
 • Képek ALT és TITLE tagjaiban
 • STRONG és BOLD elemekben
 • META DESCRIPTION-ben
 • META KEYWORDS-ben

A tartalmak optimalizálásához jól használható a Google Page Speed által felkínált lehetőség, ugyanis az elemzés végén letölthetőek az adott oldalon található kép-, JavaScript- és CSS-források tömörített formában. Ez a funkció elsősorban azok számára előnyös, akik nem tudják, hogyan kell optimalizálni az egyes tartalmakat a weboldalukon. A csere előtt érdemes a régi fájlokat elmenteni, ugyanis a képeknél előfordulhat minőségi romlás, és probléma esetén vissza lehessen állítani a korábbi fájlokat.

Összegzés

Mindenképp érdemes foglalkozni a weboldalak sebességének optimalizálásával, hiszen nemcsak a felhasználói élményt javíthatja, hanem a találati listában elfoglalt pozícióra is hatással lehet. A fentiek alapján látható, hogy minimális programozási ismeretre is szükség van a tökéletes eredmény eléréséhez. Aki azonban nem rendelkezik programozási ismeretekkel, az se csüggedjen, mert 85 pont felett már zöld jelzést kap a weboldal, ami már elég ahhoz, hogy pozitív véleményt kapjunk a Google-től.

Csapatunk vállállalja weboldalak elemzését és sebességoptimalizálását Keressen minket bizalommal, ha egyedül nem boldogul ezzel az összetett feladattal!

Google Page Speed

sebességoptimalizálás

seo

Kérdése van? Visszahívjuk!

Kérjük, adja meg telefonszámát, és kollégáink rövid időn belül visszahívják Önt megadott elérhetőségén.*Elfogadom az oldal szerződési feltételeiben és az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!

Tanuljon meg programozni!

Adunk hozzá egy ajándék kupont!

Teljesen az alapoktól indulva, 330 változatos és kreatív példán sajátíthatja el a programozást.

 • Vizsgára vagy érettségire készül?
 • Műszaki egyetemre jár?
 • Esetleg az alapoktól kezdené?

Programozz Te is mesterfokon!

A munkafüzetek 12 év oktatási tapasztalata és egyedi tanítási módszerek alapján készültek!

Kuponkód: PM-MSj4tAdb

Kattintson az 1.000 Ft-os kedvezményért! »

Egyedi ajánlat kérése

Gyors segítségre van szüksége?

Kérje ingyenes és gyors árajánlatunkat! Kollégáink gyorsan felveszik Önnel a kapcsolatot és megválaszolják kérdéseit. 

Ajánlatkérés »

Legfrissebb híreink

2020-10-14
Hogyan fejlessze magát egy programozó?
Az egyedi honlapkészítés nagyon sok kihívás elé állíthatja a programozókat, de nemcsak a webes területen, hanem az egyedi szoftverfejlesztés esetén is fontos, hogy a lehető legjobban karbantartsa az elméjét egy programozó. Hogyan tudja ezt megtenni? Hát kizárólag rengeteg gyakorlással.
2020-03-30
A chatbotok fontossága webáruházak számára
A chatbot egy mesterséges intelligencia program, mely egy adott szolgáltatás elvégzéséhez interaktív emberi beszélgetést szimulál – mindezt előre beprogramozott mondatokkal teszi. A botokat gyakran használják alapvető ügyfélszolgálati és marketing rendszerekhez. 
2019-11-29
A hőtérképes elemzés előnyei webáruházak esetében
A webáruházak hőtérképes elemzésével jobban látjuk hogyan viselkednek a látogatók az egyes oldalakon. A hőtérképes szoftverektől kapott információk segítenek, hogy a webáruház felhasználói élményét javítsuk, növeljük a látogatók elköteleződését és a konverziót.

Kövessen minket a Facebookon!

Facebook oldalunk

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Weboldal korszerűsítés
A weboldalak és a weboldalakkal szemben támasztott elvárások folyamatosan fejlődnek.
Webshop felülvizsgálat
Nem hozza a webáruház az elvárt forgalmat vagy túl alacsony a látogatottság?
SEO, weboldal optimalizálás
Mi alapján kerülhet előre a kereső találati sorrendjében egy weboldal?
© 2016 - 2019. ● egyedihonlapkeszites.hu ● Tatabánya, Budapest ● Minden jog fenntartva!